Masło SHEA zwane również masłem KARITE pochodzi z Afryki. Pozyskuje się je
z nasion drzew o nazwie masłosz Parka. Drzewo to jest uznawane na tych terenach
za święte. Procesom pozyskiwania owoców towarzyszą przeróżne obrządki i święta.
Olej nazywany masłem SHEA jest porównywalny konsystencją do masła – stąd
nazwa. Jest żółtawego koloru, posiada niewyraźny zapach orzecha, jednak nie
ma wyraźnego smaku.
Znajdziemy w nim bardzo dużo cennych składników.
- kwasy tłuszczowe (m.in. GLA czyli kwas gamma-linolenowy, dzięki niemu
nasza skóra jest jędrna i nawilżona, dodatkowo wspomaga regeneracje oraz
naczynka krwionośne, tym drugim pomaga także kwas archidynowy który również
znajdziemy w maśle SHEA)
- kwas cynamonowy (działa jako naturalny preparat ochronny przeciwko
promieniowaniu UV a ponadto ma silne działanie bakteriobójcze)
- fitosterole (działają przeciwzapalnie oraz regenerująco)
- alantonina (to pomoc dla wrażliwej skóry, niesie za sobą wiele zalet, koi
podrażnienia, wyrównuje koloryt oraz regeneruje skórę)
- wiele witamin takich jak A, E i F które działają odbudowująco,
zapobiegają podrażnieniom, stymulują skórę do produkcji kolagenu.
Ponadto masło SHEA działa antyalergicznie i wspomaga odnowę naskórka. Jest
zbawienne dla osób mających problemy skórne, między innymi AZS (atopowe
zapalenie skóry). Jako naturalny kosmetyk jest polecane również dla niemowląt
skutecznie pozostawiając delikatną skórkę nawilżoną i uodpornioną.
W kosmetyce masło KARITE wykorzystuje się do wielu produktów. Możemy
spotkać je w kremach do twarzy, rąk i stóp, balsamach, szamponów i odżywek oraz
wielu innych. Na etykietach produktów zawierających masło SHEA zazwyczaj
znajdziemy napis “Butyrosperumu Parkii” lub “Shea Butter”.
Przy kupnie masła musimy zwrócić uwagę na skład i informacje o produkcie.
Jeśli chcemy kupić produkt bazujący na maśle SHEA powinno ono być w pierwszej
linii listy składników (w najlepszych produktach znajduje się ono za wodą
zapisaną na etykiecie “aqua”). W składach produktów na pierwszych miejscach
znajdują się elementy których w danym opakowaniu jest najwięcej, im dalej
zagłębiamy się w listę tym wynajdujemy składniki których jest najmniej.
Masło możemy kupić w formie półproduktu który znajdziemy w sklepach
internetowych bądź w sklepach ze zdrową żywnością czy orientalnymi kosmetykami.
Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu, bez konieczności wkładania go do
lodówki – nie ma ono daty ważności. Kiedy zostawimy opakowanie z masłem na
słońcu bądź w zbyt ciepłym miejscu a ono się rozpuści, nie straci swoich
właściwości. Jeśli tylko delikatnie zmieniło konsystencję wystarczy odłożyć je z
powrotem w chłodne miejsce, jeśli natomiast zrobi się bardzo leiste i wydzieli
się olej, wystarczy je wymieszać aby przywrócić pierwotną konsystencję i schować
na niedługi czas do lodówki. Niestety naturalne masło nierafinowane powinno być
w chłodniejszym miejscu i zużyte jak najszybciej, co gwarantuje że będzie dobrze
służyć.
Dostępne są masła rafinowane i nierafinowane. Proces rafinacji polega na
usuwaniu w wysokich temperaturach koloru przez wybielanie co jest równoznaczne z
utratą zapachu i smaku. Ma to na celu wydłużenie okresu trwałości. Rafinowane
masło traci wiele właściwości podczas gdy nierafinowane pozostaje wciąż
naturalne i w pełni zalet. Rozpoznać jedno od drugiego możemy właśnie po kolorze
i zapachu, naturalne masło jest zmąconym kolorem żółci pod czas gdy rafinowane
jest białawe.
Przykładowe kosmetyki z masłem SHEA :
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz