TOP przepisy





POMARAŃCZOWA SÓL DO KĄPIELI


1 kg soli morskiej gruboziarnistej (niejodowanej!)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka olejku pomarańczowego

1 łyżka olejku eterycznego

2 łyżki startej skórki pomarańczowej

1 łyżka cynamonu

0,5 łyżeczki barwnika spożywczego

0,25 ml płynnego mydła (bezzapachowego)

Do szklanej miski wsypujemy sól morską. W osobnej miseczce mieszamy mydło z barwnikiem spożywczym, dodajemy go tyle aby nasz kolor był satysfakcjonujący - barwniki są dość intensywne dlatego należy uważać aby nie przesadzić, zawsze lepiej dodać parę kropli. Do mieszanki z barwnikiem dodajemy oliwę z oliwek oraz olejek pomarańczowy - mieszamy - później dodajemy olejek eteryczny, w tym wypadku najlepiej jakiś pasujący do pomarańczy, migdałowy, waniliowy itp. Mieszamy aby wszystko dokładnie się połączyło i dodajemy cynamon. Na koniec dodajemy naszą mieszankę oraz skórkę pomarańczową do szklanej miski i mieszamy ją z solą.






MASECZKA DO WŁOSÓW

1 łyżka masła shea

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą po czym podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gdy wszystkie składniki będą już połączone czekamy aż mieszanka delikatnie przestygnie. Nakładamy ciepłą na włosy, zmywamy po 40 minutach. UWAGA! Maseczka jest bardzo tłusta więc polecam do jej zmycia szampon z Rossmanna (taki niebieski dla dzieci BabyDream) bardzo dobrze radzi sobie ze zmywaniem tłustych masek. Maseczka cudownie działa na końcówki, sprzyja wzrostowi włosa i przeciwdziała przetłuszczaniu. 







MASECZKA OWOCOWA

3 truskawki
4 maliny
4 plasterki banana
1 łyżeczka śmietany

Truskawki, maliny oraz banana należy zmielić razem na miazgę – najlepiej w blenderze. Do powstałej papki dodać śmietanę. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną twarz, zmywać letnią wodą.

Maseczka doskonale orzeźwia w upalne dni!









OLEJEK DO OPALANIA

450 ml oliwy z oliwek
2 duże cytryny
2 łyżki cynamonu
2 łyżki mielonych goździków
1 laska wanilii

Oliwę należy wlać do garnuszka i podgrzać razem z laską wanilii . Z cytryny wydusić sok, skórkę pokroić w plasterki. Kiedy będzie już ciepła (nie gorąca!) dołożyć do niej pozostałe składniki. Podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut. Wlać oliwę ze wszystkimi składnikami do sterylnego słoiczka. Olejek należy zostawić w zamkniętym słoiku oraz zacienionym miejscu na 7 dni. Po tym czasie odcedzić płyn i przelać do buteleczki. Voila! Miłego opalania.








PEELING KAKAOWY do twarzy

3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki olejku migdałowego

Kakao najeży zmieszać z miodem, następnie dodać olejek migdałowy, wymieszać. Na końcu dodajemy cukier i nakładamy na twarz. Mieszankę spłukujemy letnią wodą.  Peeling doskonale wygładzi i uelastyczni skórę.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz